Select menu item
Oroszlán

Oroszlán

Oroszlán; Online foglalkoztató gyerekeknek.
A tó partján lévő padokon elköltött ebéd és az izgalmas történetekkel tarkított beszélgetés, a fagylaltos kocsi és a Benji eltűnése miatti riadalom után a gyerekek az oroszlánok felé vették útjukat. A nagymacskák álmosan hevertek a kifutón, és csak a szemük sarkából sandítottak a látogatókra.

Te tudod, hogy mi a különbség a sörényes és a nem sörényes oroszlánok között? És hogy miért vadásznak falkában? És tényleg az Oroszlánkirály szikláján élnek?

Oroszlándal

Rakd ki a képet!

Oroszlán; Online foglalkoztató gyerekeknek.

A két kép között 15 különbség van. Megtalálod mindegyiket? A bal oldali képen tudod bejelölni a különbségeket.

Oroszlán; Online foglalkoztató gyerekeknek.

Az állatok királya – a fenséges megjelenésű oroszlán

Az oroszlán a macskafélék családjába tartozó emlős. A tigris után ez a legnagyobb termetű „nagymacska”. A vadon élő oroszlánok száma rohamosan csökken, afrikai falkái tíz év alatt szinte megfeleződtek. A földrészen alig 25 000 példány maradt.

A kifejlett hím oroszlán könnyen felismerhető a sörényéről, a tömege 150-250 kilogramm. A nőstény kisebb, a tömege 80–180 kilogramm. A legnagyobb ismert vadon élt hím 272 kilogramm, a legnagyobb ismert vadon élt nőstény pedig 185 kilogramm tömegű volt. A vadon élő oroszlánok körülbelül 10–15 évig élnek, míg fogságban elérhetik a 20 éves kort is.

Tápláléka a hús, ezért húsevőnek nevezzük. Emiatt előszeretettel vadássza le a szavannákon élő növényevőket, vagyis az oroszlán egy ragadozó. Az oroszlánok úgynevezett falkákban élnek, ami olyan, mint egy nagy családnyi oroszlán. Az oroszlánok Fekete-Afrika legnagyobb részén megtalálhatók. Főleg a fás területeken fordulnak elő, de megtalálhatók a félsivatagos és bozótos helyeken is.

Gyakran külön fajnak tekintik a kihalt európai barlangi oroszlánt, mely a jégkorszakban együtt élt az emberrel, valamint a szintén kihalt amerikai oroszlánt, amely közeli rokonságban állt az európai barlangi oroszlánnal.

Az oroszlán visszatérő jelkép volt a királyi és lovagi címerpajzsokon, főként Nagy-Britanniában, ahol az Angol Birodalom szimbóluma lett.
Az oroszlánok a kínai művészetben is sűrűn megjelennek, annak ellenére, hogy soha nem éltek Kínában.
Nincs még egy olyan állat, melynek több figyelmet szenteltek volna a művészetben és az irodalomban. Az oroszlán már a őskori barlangrajzokon is látható és százharmincszor fordul elő a Bibliában.