Select menu item
Lambinusz

Lambinusz – bábfilm

Lambinusz bábfilm: Lambinusz, az okos kis hernyó, akinek zseniális ötlet pattan ki fejlett agytekervényeiből. Ahelyett, hogy a Hernyók Könyve szerint cselekedne, és bebábozódna, saját utakat keres, hogy lepkévé változzon… vajon sikerül neki a nagy terv?

Hernyócska dala – dal

Itt meghallgathatod a teljes CD-t:

Tudod, hogy melyik állítás melyik szereplőre igaz?

Ki tudod rakni a képet?

A hernyók már csak ilyenek – érdekességek a hernyókról

– A hernyó a lepkék  rendjébe tartozó rovarok lárvájának neve. Általában növényevők, néhány faj rovarevő. Elsődlegesen szárazföldi életmódúak. Igen falánkak, sokukat kártevőnek tekintik. Több lepkefaj hernyója a kártevése révén jobban ismert, mint maga a kifejlett rovar.

– A hernyó a potrohán növő, rövid és vastag, ízeletlen végtagokkal: állábakkal változtatja helyét. Az állábakon a tapadást segítő kampók nőnek. Az állábak száma különböző – a leggyakrabban öt pár.

– Szájszervük erőteljes, rágó jellegű.

-Megjelenésük változatos: csupasz és hosszú, élénk színű, mérgező szőrökkel dúsan borított hernyókkal egyaránt találkozhatunk. A szövőmiriggyel fedett bábjuk köré gyakran gubót szőnek.

– A hernyók látása fejletlen. Szemek helyett egyszerű oldali pontszemeik vannak, 6-6 darab. Ezekkel valószínűleg jól fókuszált, ám kis felbontású képet alkotnak. Fejük oldalirányú mozgatásával igyekeznek a tárgyak (leggyakrabban növények) távolságát megbecsülni. Rövid csápjaik segítik őket a táplálékkeresésben.

– Egyes hernyók képesek a rezgések érzékelésére.

– Testüket a levélhez dörzsölve bocsátanak ki hangot, így lépnek rituális, akusztikus párbajba fajuknak többi egyedével, hogy megvédelmezzék selyemgubóikat. Nem a levegőben terjedő hangot, hanem a növény által vezetett rezgéseket érzékeli.

– A gyűrűsszövők a természetes ellenségeik szárnycsapásai által keltett rezgéseket is képesek azonosítani azok frekvenciájából.