Select menu item
Tigris

Tigris

Tigris; Online foglalkoztató gyerekeknek.
És már ott is voltak a tigriseknél az ovis gyerekek. A tigris le-föl járkált, mint aki nagyon sokat gondolkodik, és nem tudja megoldani a problémáját. Bundája csíkos volt és fényes. Legszívesebben mindenki megsimogatta volna.
Persze, nagyon félelmetes volt, amint kivillantotta fogait, és a szemével szúrósan ránézett egy-egy gyerekre.

Tigrisdal

Rakd ki a képet!

Tigris; Online foglalkoztató gyerekeknek.

Csíkos nagymacska – a tigris

A tigris a ragadozók rendjébe és a macskafélék családjába tartozó faj. Valamennyi alfaja veszélyeztetett. Teljes állománya száz év alatt 95%-kal csökkent. Leginkább Indiában sikeres a faj megmentése. A tigris a legnagyobb ma élő macskaféle, méretben csak a jégkorszaki amerikai oroszlán múlta felül. A tigrisek méretei és egyéb jellemzői alfajonként változóak. A vadon élő hím tigrisek100 és 306 kg közötti tömegűek, hosszuk a farokkal együtt 220–330 cm. A nőstény tigrisek jóval kisebbek, 75–167 kg-ot érhetnek el, hosszuk 215–275 cm.

A tigris korábban a Közel-Kelettől a Távol-Keletig Ázsia jelentős részén előfordult. Még Srí Lanka, Japán és Borneó területén is megtalálható volt. Mára szabadon csak Kínában, Tibetben, Szibériában, Mongóliában, Malajziában, Thaiföldön, Nepálban és Indiában lelhető fel.

Élőhelye igen változatos, a trópusi esőerdőkben, a száraz erdőkben, a mangrove mocsarakban és a magas füvű területeken egyaránt megtalálható. A legtöbb tigris erdőkben, illetve füves területeken lakik, amihez bundájuk mintázata is alkalmazkodott. Bár első látásra kirívónak tűnik a fekete csíkozás narancssárga alapon, de a száraz, narancssárgás árnyalatú fűben nagyon jól el tud rejtőzni.

Alfajtól függően a tigris testmérete igen eltérő lehet. A legkisebb alfaj, a szumátrai tigris testtömege átlagosan 90–110 kg, míg a legnagyobb termetű alfaj, a szibériai tigris testtömege akár a 300 kg-ot is meghaladhatja. A hímek rendszerint nagyobbak, mint a nőstények. Testhossza a 2 métert eléri, és farokkal együtt akár 3 méternél nagyobb is lehet. Ezzel a tigris a legnagyobb élő macskaféle. Sárgásbarna illetve vörösesbarna alapszínű szőrzetét jellegzetes fekete vagy sötétbarna csíkozás díszíti, míg torka, hasoldala és a végtagok belső oldala világosabb, általában fehér színű. Hosszú farka szintén sárgásbarna vagy vörösesbarna alapszínű, melyen sötét gyűrűzet látható. Az arcán látható bajusz a tájékozódásban segíti. Szintén a tigris jellegzetessége a fülkagyló hátoldalán lévő fehér folt, melynek az egyedek közötti vizuális kommunikációban lehet szerepe.