Select menu item
Majom

Majom

Majom; Online foglalkoztató gyerekeknek.
Na, ez aztán a vidám társaság! A gyerekek sokáig álltak a majomketrecek előtt, és figyelték, ahogy ugrálnak, himbálóznak köteleiken a játékos állatok. A gyerekek nagyokat nevettek a különböző mutatványokon. Itt aztán nem lehetett unatkozni!

Tartalomjegyzék:

Majmok és majmocskák – Rakd ki a képet!

Majom; Online foglalkoztató gyerekeknek.

A csimpánzokról

A csimpánz az emberszabású majmok közé tartozik.

A nyugat-afrikai Guineától Gabonig, valamint a Kongó északi felében honos, de nem összefüggő területen, hanem néhány nagyobb és számos kisebb folton. Trópusi esőerdőkben és fás szavannákon egyaránt megél.

A csimpánzok testméretei nagy eltéréseket mutatnak, mivel egyrészt a nőstények sokkal kisebbek a hímeknél, másrészt pedig elég nagy lehet az eltérés az egyes helyi változataik között. A hímek testtömege így 35–70 kg között, testmagasságuk pedig 90–120 cm között változik; a nőstényeké 26–50 kg, illetve 70–100 cm között.

A csimpánz testének felépítése az erdei életmódhoz alkalmazkodott: hosszú karjai és kezén-lábán szembefordítható hüvelykujjai segítségével épp oly ügyesen mozog a fákon és az ágak között, mint lent a földön. Testét ritkás fekete szőrzet borítja, arca azonban csupasz.

A csimpánzok mindenevők. Elsősorban növényeket fogyasztanak, de ha alkalmuk van rá, akkor csoportosan elejtenek kis termetű állatokat is. Gumós foguk van, az emberhez hasonlóan.

A csimpánzok nagyon értelmes állatok, laboratóriumban sok mindenre megtaníthatók. Egyes csimpánzoknak sikerült száz-százötven jelet is megtanítani, és ezeket értelmesen is használták, de valódi nyelvet, amelyben a szavak bonyolult jelentéshálózattá szerveződnek össze, nem tudnak elsajátítani. Mindkét csimpánzfaj memóriája igen jó, és ez nem csak a laboratóriumokban nyilvánul meg. Tíznél is többféle eszközt használnak: kőből vagy fából készült kalapácsot és üllőt pálmadiótöréshez, horgászbotot termeszek halászatához, néha nagy leveleket esernyőként vagy vécépapírnak.

A Kongó nevű közönséges csimpánz festményei rendkívül magas árakon keltek el az aukciókon.

A közönséges csimpánz (a köztudatban egyszerűen csak csimpánz) a leggyakoribb állatkertben tartott emberszabású majom.