Select menu item
Pillangó

Pillangó

Biztosan te is megcsodáltad már a pillangók sokszínűségét: az egyikük egyszínűnek látszik, pedig valójában nem is az, csak nagyon apró mintás; a másikuk hatalmas színes szárnyain röppen ide-oda, a harmadiknak meg mintha pávaszemei lennének – úgy is hívják őket, hogy pávaszemes lepkék -, és még abból is van nappali meg éjjeli. Szóval nem is sorolom tovább, nagyon sokféle van belőle. Ezen az oldalon csupa pillangós dolgot találsz.

Pillangó, ha lehetnék – dal

Rakd ki a képet!

Pillangó vagy lepke?

– Földünkön közel  170 ezer lepkefaj él, ebből körülbelül 17 ezer a nappali lepkefaj. Az ismert éjjeli fajok száma 150-153 ezerre tehető, közülük a Kárpát-medencében körülbelül 3500 faj él.

– A pillangók mérete meglehetősen változatos: a kifejlett példányok szárnyainak fesztávolsága néhány mm-től 30 cm-ig terjed. A legnagyobb pillangó az Alexandria Királynője: Pápua Új-Guineában él, szárnyfesztávolsága elérheti a 28 cm-t is.

– Testüket szőrök és pikkelyek borítják – ez a hímpor. Elnevezésük is innen ered: a Lepidoptera szó jelentése pikkelyes szárnyú. A pikkelyekben találhatóak a különböző alakú képződmények, melyek kémiai színeket eredményeznek, a pikkelyek finom lemezes vagy rácsos szerkezete pedig formákat hoz létre.

– A lepke fejlődése négy szakaszra osztható: a megtermékenyült petéből előbújik a kis hernyó, majd többszöri vedlés után bebábozódik. A hetekig tartó nyugalmi állapot közben a belső test teljesen átalakul, majd a burok fölpattan, és kitódul az ellenállhatatlan szépségű lepke.

– A legtöbb lepke igen szoros kapcsolatban van a környezetével, ezért egyes fajoknál a legcsekélyebb környezeti változás is a faj kipusztulásához vezethet. Míg más fajok óriási, földrészek közötti távolságokat is képesek legyőzni.

– A lepkéket szépségük miatt gyűjtik is. Ilyen pillangógyűjteményeket nézhetsz meg Budapesten az Újpesti Lepkemúzeumban, illetve szabadtéren, az Eger melletti Bogácson is.

– Díszes szárnyai révén a szépség  szimbóluma a lepke.

– Mi a különbség a pillangók és a lepkék között? A pillangók a lepkék egyik családja, azaz minden pillangó lepke, de nem minden lepke pillangó. Általánosságban a pillangók a legnagyobb és leglátványosabb nappali lepkék: nagy-, ritkábban közepes termetűek, színesek.