Select menu item
Balaton

Balaton; Online foglalkoztató gyerekeknek.
Ha meghallgattad az Állatkerti séta CD-t, biztosan te is végigizgultad a fogságba jutott halacska történetét. Palkó pedig nem akart rosszat… De milyen jó, hogy a halacskának voltak barátai, akik – bár kicsik voltak – mégis mindent megtettek, hogy segítsenek bajba jutott társukon.

Balaton tündér – Rakd ki a képet!

Balaton; Online foglalkoztató gyerekeknek.

13+1 érdekesség a Balatonról

– A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, nagysága 594 km².

– A Balatonnak sok elnevezése létezett a történelem során. A rómaiak „Lacus Pelso”-nak nevezték, ami magyarul sekély tavat jelent. Hasonló a német Plattensee szó jelentése is. A magyar elnevezés valószínűleg a szláv “blato” (=mocsár, láp, sár) szóból ered.

– A Balaton vize kb. két évente cserélődik, s bár az iszapos talaj miatt sokan nem hiszik, a víz minősége kiváló. A Balaton rendelkezik Európa egyik legtisztább víztükrével.

– A Balaton hossza kb. 77 km, szélessége 1,3 km és 14 km között változik. A Balaton parthossza 195 kilométer, s érdekessége, hogy már a rómaiak is szabályozták a vizét. A Balaton mai formáját a 19. században nyerte el a tó partján futó vasúti töltések kialakítása során.

– A Balaton átlagos mélysége kb. 3 méter, legmélyebb pontja a Tihanyi kútnál 12,5 méteres. A déli part jóval sekélyebb, itt kb. 300 métert is gyalogolhatunk a mélyvízig.

– A tó a történelem során már többször kiszáradt. 1867-ben annyira alacsony volt a vízszint, hogy több helyen át lehetett gyalogolni az északi partról a délire.

– 1962-ben a Balatont 110 napon át fedte összefüggő jégpáncél.

– A Balatont a Zala-folyó táplálja, a felesleges vizet pedig a Sió-csatornán keresztül engedik le a Dunába.

– A napos órák száma évente átlagosan 2000 körül mozog, ez annyi, mint a Francia Riviérán.

Online foglalkoztató Balaton

– A Balaton sekély vizének köszönhetően hőmérséklete könnyedén eléri a 20 – 26 °C-ot. A tó vize és az iszapos talaj gyógyhatású, közvetlen környezetében számtalan gyógyforrás található, így már a 19. században kedvelt gyógyturisztikai célpont volt.

– A magyar úszósport megszületését Szekrényessy Kálmánnak köszönhetjük. Ő volt az első Balaton-átúszó, 1880. augusztus 29-én Siófok-Balatonfüred között szelte át a tavat.

– A Balaton és környéke a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, amelyet 1997-ben alapítottak. A park része a Tihanyi-félsziget is, amely 1952-ben lett hazánk első tájvédelmi körzete.

– Bár sok halfajta él a vízben, az egyik különlegessége a Balatonnak az angolna. Egy 2010-es kutatás szerint a tó angolnaállománya Európában az egyik legidősebb (az itteni angolnák átlag életkora 24,9 év).

– A tó Európa egyik legjelentősebb vízimadár-élőhelye is, a nádasok számos madárfaj számára biztosítanak fészkelő helyet. A Balaton legnagyobb röpképes madara a bütykös hattyú. A madár a nádasban építi meg nagy méretű úszó fészkét. A fiókáit gyakran a strandok, sétányok közelében neveli fel, mert itt a nyaralók rendszeresen etetik őket.

Online foglalkoztató Hattyú