Select menu item
Vörös Valér és a tojások II Húsvéti bábfilm

Vörös Valér és a tojások – Húsvéti bábfilm

Húsvéti bábfilm gyerekeknek: Kati és Pisti Nagymamához utaznak húsvétra. Itt él az udvarban Piri tyúk és Burkus kutya. Örülnek kis gazdáiknak, és tudják, hogy itt a tojásfestés ideje, amit a gyerekek nagyon várnak, így Piri tyúknak sok most a dolga. A Pirit és a tojásait őrző Burkus kutyát elnyomja az álom, és e közben Vörös Valér, a róka elrabolja a tojásokat, sőt, Piri tyúkot is. Burkus azonban kimenekíti őt a róka karmaiból tojásokkal együtt. Nagymama elmeséli nekik a húsvéti feltámadás ünnepének bibliai üzenetét: Az Úr Jézus ugyanúgy jött el értünk és mentett meg minket a haláltól, mint Burkus kutya a tyúkocskát a rókától. Húsvéti bábfilm gyerekeknek.

A bábdarab üzenetéről a szülőknek itt írtunk: BÁBDARABOK ÜZENETE

Vörös Valér és a tojások – képregény

Memóriajáték. Keresd az egyformákat!

Ha szereted az ilyen játékokat, találsz még ITT, ITT, ITT, ITT és ITT.

A teljes CD-t meghallgathatod itt:

Közmondások

Keresztrejtvény

Egy vidám gyermekdal arról, hogy Minden jó, ha a vége jó.

Tudod-e?

– A tojás héjának színe a tyúktól függ: általában a barna színű tyúkok tojnak sötétebb héjú tojást, míg a fehér színű tyúkok világosabb, olykor hófehér tojást tojnak. A tojás sárgájának a színe az elfogyasztott takarmánytól függ: minél több kukoricát eszik egy tyúk, annál sárgább lesz a tojássárgája.

– Ha nem tudjuk, mennyire friss a hűtőben lévő tojás, egy egyszerű kísérlettel megállapíthatjuk! Fél liter vízhez 6 dkg konyhasót keverünk, megvárjuk, amíg a só teljesen feloldódik, majd a vízbe helyezzük a tojást. Ha a tojás a víz alján marad, friss tojással van dolgunk. Ha a tojás teteje felfelé áll, a tojás kb. egy hetes lehet, de ha a víz felszínén úszik, akkor a tojás már több mint két hetes.

– A nyers vagy főtt tojás könnyen megkülönböztethető, ha az asztallapon megpörgetjük. Ha könnyen pörög, akkor főtt, ha kalimpál, akkor nyers.

– A tojás héján mintegy 17 000 pórus található, melyen keresztül vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű a tojást kartondobozban tárolni.

– A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt „öregszik” annyit, mint hűtőszekrényben 1 hét alatt; Hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből;

– A tyúk fajtájától függően évente 200-325 tojást tojik. Egy tojás „legyártására“ 24-26 órára van szüksége.

– Minél öregebb a tyúk, annál nagyobb a tojás. Az idősebb tyúk tojásainak héja vékonyabb.

– Az Araucana tyúkfajt „húsvéti tyúknak“ is nevezik, mert kék, zöld, rózsaszínű és barna tojást tojik.


– A legkisebb tojás a kolibritojás, de a világ legkisebb tojását egy holland kanári tojta: hossza 7 mm és súlya csak 0,027 g.

– A legnagyobb tojás a strucctojás, de testéhez viszonyítva a legnagyobb tojás az új-zélandi kivi nevű madáré. A jobb elképzelhetőség kedvéért – a strucctojás a strucc testsúlyának csupán 2%-át képezi, kicsinye az anya súlyának 5%-át és a kivi tojása a nőstény testsúlyának 20%-át teszi ki.

– A legsúlyosabb tyúktojás 454 g volt. 1956-ban az amerikai New Jersey-ben tojta egy tyúk — dupla sárgája és két rétegű tojáshéja volt.

– A legnagyobb átmérőjű tyúktojás átmérője mintegy 23 cm volt. 2010-ben egy Harriet nevű brit tyúk tojta.

– A Tojás Világnapját 1996 óta minden évben október második péntekjén ünneplik meg világszerte különféle rendezvényeken.