Select menu item
Színes világ

Online foglalkoztató gyerekeknek; Színes világ

Online foglalkoztató gyerekeknek; Színes világ – Isten egy csodálatos világot teremtett, amely tele van szépséggel. A hatalmas hegycsúcsok, a sok ezer méteren keresztül kanyargó folyók, a hegyek ölelésében megbújó aprócska – ám igen mély – tavak, a végtelen rónaságok, a sok-sok állat földön-vízben-levegőben, a változatos növényvilág, és nem utolsó sorban az emberek sokszínűsége mind-mind a Teremtő Isten kreativitását dicsérik. Ő “keverte ki” a színeket is, Ő szabályozza a természet ritmusát. Ahogy tavasszal kizöldül, majd teljesen virágba borul minden; ő “festette” pirosra a földiepret, sárgára a körtét, és ő színezi az őszi fák leveleit sárgára, barnára, rozsdavörösre. Fehér bundával is Ő takarja be télen az alvó természetet.

A színekről jut eszembe: ugye láttál már szivárványt? Hát nem káprázatos?
A szivárvány színei sorrendben a következők: vörös, narancs, sárga, zöld, indigó, kék és ibolya.
És azt tudod-e, hogy minek a jele a szivárvány?
A Biblia szerint az első szivárványt Isten az özönvíz után helyezte az égre, így jelezve Noénak, hogy soha többé nem bocsát özönvizet a Földre. Így ahányszor csak szivárványt látsz, neked is mindig eszedbe juthat ez a szövetség és Isten ígérete.

 

Állati – növényi rekordok

A legnagyobb halfaj – cetcápa vagy bálnacápa

Online foglalkoztató gyerekeknek; Színes világ – A cetcápa, vagy más néven bálnacápa a legnagyobb jelenleg élő halfaj, egyben a legnagyobb méretű élő cápafaj is. (A cápák a halakon belül a porcoshalak közé tartoznak.)Átlagos testhossza 4-6 méter, de hivatalosan is ellenőrzött legnagyobb példánya 18,8 méter hosszú volt,méretét tekintve nagyjából akkora, mint egy csuklós busz.A cetcápa egy emberre teljesen ártalmatlan planktonevő. Lassan, nyugodtan mozog, és táplálékul apró állatokat szűr ki a vízből.

 

A ma élő legnagyobb madár – strucc

Hossza 2 méter, magassága 2,5 méter, a hím testtömege 150 kg-ig, a nőstényé 100 kg-ig terjed. Bár nem repül, a 72 km/h futósebességet is elérheti. Erős rúgásával az oroszlánra is veszélyt jelent. Egy strucctojás 18 tyúktojásnak felel meg.

 

Ma élő legnagyobb hüllő – bordás krokodil

Sósvízi krokodilnak is nevezik. Mivel kiváló úszó, messzire kimerészkedik a nyílt tengerre is. Ezzel egyedülálló a krokodilok között. A legveszélyesebb krokodilok közé tartozik és a legnagyobbra is nő, egyes hím példányok becslések szerint a 7 métert is elérhetik és akár 1300 kilogrammot is nyomhatnak. A tengeren halászik, de madarakat és szárazföldi állatokat, például bivalyt is zsákmányol.

 

A Föld legnagyobb jelenleg élő állata – kék bálna

Fő eledele a plankton. A planktonok apró tengeri élőlények, pl. kicsi lebegő rákok. A kék bálnának nincs foga, helyette a szájpadlásáról eredő több száz (320) szilával szűri ki a tengervízből a planktont. Egy 25 méter hosszú kék bálna súlya megegyezik 30 afrikai elefánt vagy 150 szarvasmarha súlyával. Szélcsendes időben 7 méter magasra is fellövelli páraoszlopát. Vándorláskor 15 kilométert tesz meg óránként, de gyors meneküléskor óriási testével 37 km/h sebességre is képes. Az állat 80 évig élhet.

 

A legszélesebb növény – banjánfa

A banjánfa egy különleges fa. Oszlop magasságú léggyökereken áll. Egy idős banjánfa komplett ligetté nő, amelyben el lehet sétálgatni.Egy legenda szerint egyszer egy hadvezér 7000 fős serege egyetlen banjánfa alatt táborozott.A legterebélyesebb banjánfák Dél-Indiában élnek. Kalkutta egyik botanikus kertjében van egy rendkívüli méretű, csodálatos banjánfa: 12 000 négyzetméteren terül el!

A legapróbb élőlények – a fitoplanktonok

A szabad szemmel látható növénykék is elég aprócskák, de vannak olyanok is amit csak mikroszkóp segítségével figyelhetünk meg. Ilyenek a fitoplanktonok vagy más néven kovamoszatok. Ezek a pici növények a tengerben élő nagyon apró állatoknak, a zooplanktonoknak táplálékai. Azooplanktonok icipici rákocskák, polipocskák, úszó állatkák.
Ezek az icipici állatkák pedig a világ legnagyobb állatainak, a bálnának, a szilásceteknek – és még sok állatnak – a fő tápláléka.

A legkisebb madár – méhkolibri

Testhossza 6 centiméter, testtömege 1,6-2 gramm. Nektárral táplálkozik, de rovarokat is fogyaszt. Apró termete és a repülés közben hallható hangja a méhre emlékeztet, ezt a hangot a másodpercenkénti 30-80 szárnycsapása váltja ki. Repülés közben meg tud állni egyhelyben, sőt hátrafelé is tud közlekedni.

 

A leghosszabb életű állat – galapagosi óriásteknős

A legnagyobb ma élő szárazföldi teknősfaj, a galapagosi óriásteknős, amelyet elefántteknősnek is hívnak. Testtömege 150-225 kg, testhossza akár 180 cm hosszú is lehet fejétől a farkáig. Az óriásteknősök nem a gyorsaságukról híresek, mindössze 0,25 km/h-val sétálnak. Napi vándorlásuk során ugyanazt az ösvényt használják. A nagyobbra nőtt teknősöknek nincs természetes ellensége, így akár 120-200 évig is élhetnek. A legöregebbnek tartott egyed Harriet, egy ausztrál állatkert lakója, aki 1830-ban született.

A Föld legöregebb fája – egy sima tűjű szálkás fenyő

A világ legöregebb fája egy sima tűjű szálkás fenyő. Ez a fenyő a kelet-kaliforniai Fehér Hegységben él, ami Nyugat-Amerikában található. A Matuzsálem-fa 4838 éves! Rendkívül lassan nő. Évente pár millimétert. Talán épp a vízözön után sarjadhatott ki a földből.

A göcsörtös szálkás fenyők nagyon száraz, köves talajon nőnek, 3000 méter magasban. Más növény nem bírja elviselni ilyen jól ezeknek a hegyeknek a zord időjárását: hidegét, szeleit, jeges szárazságát. Egyedül a hóesés látja el őket életadó vízzel, mivel itt eső csak 30 évenként egyszer esik. Ezek a fák kétféle gyökeret növesztenek: a hosszúak a talaj felszínén futnak, hogy a legkisebb esőcseppet, harmatot is felszívják, a mély karógyökerek viszont lenyúlnak egészen a Föld mélyén lévő víztartalékokig.