Select menu item
Taga

Taga

Online foglalkoztató; Taga: Imre bácsi meséje Gabinak Tagáról, az indián kisfiúról: Miközben Taga a kedvenc helyén figyelte a nyüzsgő hangyaboly életét, tűz ütött ki az erdőben. Minden állat menekült, kivéve a hangyákat. Taga szerette volna figyelmeztetni őket a közeledő veszélyre, de a hangyák persze nem értették őt. Vajon meg tudta menteni Taga a hangyaboly lakóit?

Taga
by Palánta Misszió

Rakd ki a képet!

A hangyák erőtlen nép, mégis megkeresik nyárban a magok eledelét.
Péld 30,25

Tudtad? Érdekességek a hangyákról

– A világon szinte mindenütt találhatunk hangyákat kivéve az Antarktiszt, Grönlandot, Izlandot és Hawaiit.

– A Földön becslések szerint 24.000 hangyafaj él, amelyből napjainkig körülbelül 14.000 fajt írtak le.
Előfordult már, hogy kutatók egy perui fán 43 különböző hangyafajra bukkantak. Viszonyításképpen az emlősökből „csupán” 4500, a madarakból pedig 9000 faj él bolygónkon.

– Akármennyire is parányiak (bár létezik belőlük egészen nagy, centis méretű is), olyan sok hangya él a Földön, hogy az összes hangyafaj együttes tömege körülbelül ugyanannyi, mint az összes ember tömege!

– A hangyák az ízeltlábúak törzsébe, a rovarok osztályába, a hártyásszárnyúak rendjébe, és a hangyaalkatúak (Formicidae /ejtsd: formicidé) családjába tartoznak. A hangyák közösségalkotó rovarok. A hártyásszárnyúak (Hymenoptera) rendjébe tartozó méhek és a röpképtelen darazsak rokonai.

– A hangyák az állatvilág egyik legsikeresebben működő közösségeit alkotják. A legnagyobb fajgazdagság a trópusokon található, míg az Európában fellelhető fajok száma is több százra tehető.

– A hangyák akár a súlyuk 100-szorosát is elbírják. Ennek az az oka, hogy izmaik a testükhöz képest rendkívül vastagok. Abban az esetben, ha az emberek izomzata is így épülne fel, akkor mi 4 és fél tonnát tudnánk a fejünk fölé emelni, ami három autónak felel meg.

– A hangyák egyike a legfejlettebb rovaroknak a Földön. Például a hangyák fejében található sejtek száma messze meghaladja bármelyik más ismert rovarcsoportét.

– A legnagyobb ismert kolónia kb. 2,7 négyzetkilométer területen terült el és 300 millió egyedet foglalt magába.

– A közös fészekbe tartozó hangyák szaglás útján felismerik egymást és az idegeneket is.

– A levélvágó hangyák a saját fészkeikben kialakított kertészetben nevelik a számukra táplálékul szolgáló gombákat. A fészek munkásai időről időre ellepik a növényzetet, az apró darabokra vágott leveleket a fészekbe szállítják, majd ezeket pépszerű anyaggá dolgozzák fel, amelyen a gombatenyészetet nevelik. A gombák nagyon érzékenyek a levegő páratartalmára és a hőmérsékletére, illetve sok széndioxidot termelnek, emiatt a levélvágó hangyák a mai építészetet meghaladó, önműködő szellőzőrendszert fejlesztettek ki a hatalmas, több milliós kolóniáik számára.

E fészkekben nagyon sokféle méretű, különféle feladatokat ellátó dolgozó van jelen. Van, aki csak leveleket nyír, van aki csak hordja azokat, van aki védi az útvonalakat, van aki gondozza a „gombakertet”, van aki a lárvákat gondozza és van aki csak a „szeméttelepen” tartózkodhat és onnan nem viheti be a fertőzést a fészek többi részére.

– Érdekesség, hogy amikor eltapossuk egyik társukat, akkor az olyan szagot kezd magából árasztani, ami egyfajta riasztóként működik.

– A szaharai ezüsthangya a világ leggyorsabb hangyája, sebessége másodpercenként elérheti a 0,855 métert.

Eredj a hangyához, te rest, nézd meg az ő útait, és légy bölcs!
Akinek nincs vezére, igazgatója, vagy ura,
Nyárban szerzi meg az ő kenyerét, aratáskor gyűjti eledelét.
Péld 6,6-8

Online foglalkoztató; Taga – Nemzetközi jelzések

A történetben Taga a dobok hangjából tudta meg, hogy veszély van, ég az erdő.
Ma is használunk különböző jelzéseket, hogy tudassuk másokkal, hogy veszélyben vagyunk.

Az SOS a nemzetközi morzekód vészjelzés. Három rövid, három hosszú és újabb három rövid jelzésből áll (· · · — — — · · ·), amely jel szétbontva az S, O, S betűknek felelnek meg. Bár a rövidítésnek sokan tulajdonítanak értelmet („Save Our Souls”: „Mentsétek meg a lelkeinket”; „Save Our Ship”: „Mentsétek meg a hajónkat”; vagy „Send Our Savior”: „Küldjétek a megmentőnket”), valójában azért egyeztek meg ebben a jelzésben, mert könnyű használni és felismerni még interferencia mellett is.

Néma segélykiáltás – Szülőknek szóló tartalom

A segélykérő jelzés egy kézjel, ami segíthet az áldozatoknak abban, hogy némán, hang nélkül is segítséget tudjanak kérni, ha esetleg nem tudnak segítségért kiáltani, mert a bántalmazójuk a közelben van.

A kézjel három egyszerű lépésből áll: felemeljük a kezünket úgy, hogy a tenyerünk kifelé nézzen, az ujjaink pedig felfelé álljanak (mintha inteni szeretnénk valakinek), majd a hüvelykujjunkat a tenyerünk közepébe hajtjuk, a többi ujjunkat pedig rácsukjuk.

Tanítsuk meg a gyerekeknek!