Select menu item

A meghitt családi otthon titka – egy 5 gyermekes apuka gondolatai

A meghitt családi otthon titka – egy 5 gyermekes apuka gondolatai

Mennyire csodálatos, amikor elrejtettségben élünk együtt a családban!  Nagyok sok ember vágya ez: otthonosság, közösség, őszinteség, békesség, védettség, megértés .
Persze, a fiatalok „pörögni“ akarnak, de ezt is csak egy olyan háttérrel, ami biztonságot jelent számukra. Ha ez nincs, csak meneküléssé válik a pörgés, és előbb-utóbb értékét veszti. Marad az üröm.
Ezt a biztonságos hátteret a szülőknek kell megteremteni, a családot nekik kell összetartani.

Hogyan lehetünk közösségben gyermekeinkkel? Hogyan teremthetjük meg ezt a meghitt, biztonságos otthont a gyermekeink számára? Hogyan tudunk biztonságot nyújtani a számukra? Szinte hallom, ahogy kérdezed.
Van néhány titka ennek.

Talán az első:
Az élő Isten jelenléte otthonunkban. Elrejtettség az Ő közelségében. Biztonság, amit a Menny közelsége jelent. Ez Jézus valóságos meghívása a családba, tőle kérünk segítséget és tanácsot. A helyzeteket is vele együtt oldjuk meg. Ez biztosan a szeretet alapján fog történni, mert Isten maga a szeretet. A szeretet az, ami épít. Ez fogja építeni a kapcsolatunkat egymással és gyermekeinkkel.

Másodszor:
Ennek a szeretetnek, amit Istentől tanulunk, feltétel nékülinek kell lenni, elfogadónak és megbocsátónak. Ha ez lengi körbe a családodat és az otthonodat, akkor megjelenik a bizalom, az őszinteség, a békesség.  És senki nem vágyik el otthonról, nem akarják „maguk mögött tudni“ a családot, „letudni“ a beszélgetéseket.

Harmadszor:
Nagyon fontos, hogy a bizalom kialakuljon egymás iránt. Ennek alapja az egymás iránti tisztelet, és hűség az adott szavainkhoz, ígéreteinkhez.  Tisztaság a kapcsolatainkban és a kommunikációnkban.  A Bibliában azt olvasom, hogy „ha pedig a világosságban járunk, amint Ő maga a világosságban van, közösségünk van egymással, és Jézus Krisztusnak, az Ő Fiának vére, megtisztít minket minden bűntől.“ A „világosságban járás“ más szóval: őszinték vagyunk egymással, nincs „takargatni valónk“, nincs olyasmi, amit letagadunk, vagy kimagyarázunk egymás előtt.  Ezt nevezi a Biblia a hűségnek. A hűség az, ami megőrzi a családot a széteséstől.

Igen, ez mind nagyon jól hangzik, de általában az élet nem ezt mutatja! Mit csináljak, ha a gyermekem nem mond el mindent, elhúzódik, nem kíváncsi a véleményemre? Lehet, hogy kipróbálja azt, hogy inkább nem mond el valamit, vagy „nem teljesen“ mondja el, csak hogy megcsinálhassa, amit ő elképzelt. Félig-meddig mondja el a terveit, nehogy leállítsuk a megvalósulást. Nem beszél arról, hogy VALÓJÁBAN mennyibe kerül valami, csak azt osztja meg, amit úgyis megtudnánk. Nem mondja el, hogy KI MINDENKI lesz ott, csak néhányról beszél, akikkel kapcsolatban tudja, hogy nem lesz ellenvetésünk. Tehát: nem mond igazat. Vagyis, nem mondja el a teljes igazságot. Más szóval, ha nagyon sarkos akarok lenni, valójában: hazudik. Hazugságban, félreértésben tartja szüleit.
Igen, ez a kapcsolat megtörése. Igen ez nagy veszélyt rejt magában, mert így elveszítheti a közösséget  a szüleivel, és a tolakodó lekiismeretét is elhallgattatja. A rosszat jónak kezdi mondani. Ez pedig elsodorja őt Isten közelségétől. A leghelyesebb szülői magatartás, hogy minden jó dolgot, amit látsz benne, emeld ki, erősítsd meg a jóban. Még akkor is, ha sok rosszat látsz benne. Lássa meg, hogy te látod benne a jót. Ezzel felnagyítod a jó döntéseket az életében, és gyengíted a rosszakat. Imádkozol érte, és nem felejtkezel meg a szellemi fejedelmekről sem, és ellenállsz nekik, ahogy Jézus parancsolta nekünk. Mondj jót! Mondj jót! Még akkor is, ha rosszat látsz. Higgy Istenben, Aki egyik percről a másikra feje tetejére tudja állítani az egész világot, és egy ember gondolkodását is ugyanígy meg tudja változtatni.

Ha ezt el tudnám mondani minden kisgyermeknek!
Mennyire fontos, hogy közösségben legyél a szüleiddel, akik szeretnek téged, és a legjobbat akarják neked, még ha nem tudnak jól fogalmazni, akkor is. Ezért kérlek, kedves Szülőtársam, kezdj újat és kezdj el jól fogalmazni. Gondolj arra, amikor megszületett a kicsi magzatod, mennyire gyönyönyörködtél benne, és mennyire tökéletesnek láttad. Most is az. De saját útját keresi, és neked segíteni kell ebben őt, hogy a helyes utat találja meg.

Beszélgettem kisfiammal: miért van az, hogy ő nem hazudik? Azt mondta: Olyan magától értetődő, hogy NEM hazudik. Persze TUDJA, hogy az ördög a hazugság atyja, és a hazugság tőle származik. Úgyhogy, aki újjászületett, annak nincs semmi köze az ördöghöz, és annak dolgaihoz. Eldöntötte, hogy nem fog neki engedni. Ő Istenhez akar tartozni.
Ha a szeretet az, ami vezérli döntéseinket, akkor meg tudjuk őrizni az őszinteséget, az igazságot, a tisztaságot. Mert a tiszta szív hoz békességet Istennel, és egymással.

De hogyan tudnak gyermekeink egész kicsi kortól ilyen döntéseket hozni?
Mi az alapja a gyermekeink döntésének?

1 /Az Isten ismeret. Ismerik Istent és az Ő szeretetét. Tudják, milyen indulattal van hozzánk Isten és azt is, hogy miért halt meg Jézus a kereszten. Tudják, milyen lehetőségeket ad nekünk, más szóval mi az örökségünk.

2 /Isten szeretetében élnek.
„Szeretteim, szeressük egymást: mert a szeretet az Istentől van; és mindaz, aki szeret, az Istentől született, és ismeri az Istent. Szeretteim, ha így szeretett minket az Isten, nekünk is szeretnünk kell egymást. Az Istent soha senki nem látta: Ha szeretjük egymást, az Isten bennünk marad, és az ő szeretete teljessé lett bennünk.” 1Ján 4,7:12
Az igazi maradandó dolgok a hit, a remény és a szeretet.
Ezek nem „fizikailag megragadható“, kincses ládába (vagy bankba) betehető kincsek, de valóságosak, és egész életünkben ott maradhatnak velünk. Sőt, az örökkévalóságban is.

3/ A meghallgató nyitott fül, neked mindent elmondhatnak, beszélgetőtárs vagy. Megtalálható. Van rá időd. Fontos a számodra, miről mi a véleménye mit gondol. Így formálhatod gondolkodását a tisztelet és az elfogadás légkörén belül.
Úgy gondolom, így menni fog a jó kapcsolat kiépítése. Nem lesz egyszerű, mert esetleg új szokásokat kell kialakítani, de a szeretet mindig épít. Megépül a kapcsolatotok. Csak legyen ez a jelszó : SOHA NE ADD FEL!

Légy áldott családodban és életedben.  Légy áldott, mint apuka, anyuka, és legyenek áldottak, akik rád vannak bízva. Ámen.

– Dr. Kováts György lelkipásztor –

About Author