Select menu item

Mire van szükség?

Mire van szükség?

Itt élünk egy nagy forgatagban, mindenki az időnket akarja, mindenki a pénzünket, mindenki a figyelmünket, az erőnket, az idegrendszerünket, a munkánkat akarja (rendszerint ingyen, vagy a lehető legolcsóbban) – és közben ott vannak mellettünk azok, akik mástól soha nem kaphatják meg azt, amire mérhetetlenül nagy szükségük van, és amire minket talált ki a Teremtő.

Mire van szükségük?

Szükségük van az időnkre.

Szükségük van a szeretetünkre.

Szükségük van a meghallgatásunkra.

Szükségük van az ötleteinkre és a bölcsességünkre.

Szükségük van – akármilyennek tűnik is néha a helyzet és a reakció – szükségük van a tapasztalatainkra, és az igazságnak azokra a részeire, amikben biztosak vagyunk.

Szükségük van az Örökkévaló Istenre, aki általunk, szülők, nagyszülők által is akarja megszólítani őket: „Szeretlek, egy jó tervem van kicsi életeddel”:

Ez egy hatalmas verseny. Rohanás az idővel, a szükségletekkel, a helyzetekkel. De győzni a szeretetnek kell! És – akármilyennek látod is most a helyzetet – a szeretet fog győzni, ha te úgy döntesz. Szeress, és adj! Szeress, és fordíts rá időt! Szeress, és ne vond vissza magad! Szeress, és hallgasd meg! Amennyit mond, amikor beszél, amilyen módon elkezdi – hallgasd meg! Add a füled, add a figyelmed, a szemed, a mosolyod, a biztatásod! Hallgasd meg, mert ez fog feljogosítani téged arra, hogy egy ponton te is elmondhasd a véleményedet – óvó, figyelmeztető, bölcsességre intő véleményedet!

Ha nem hallgatod meg, hogyan mondhatnád el – nem is ismered, amit mondani akart, nem ismered, amit átélt, ahogy átélte, nem ismered a hatásokat, amikkel találkozott, amikkel találkozik nap mint nap, csak feltételezel, csak “kliséid” vannak, merev szövegeid, amiket talán neked is mondtak annak idején, üres szavak, amik inkább bosszantják gyermekedet, mint megértést, szeretetet sugároznának felé.

Mit szeretnél?

Azt-e, hogy megértse, meghallgassa, amit mondani szeretnél, vagy azt, hogy „Én megmondtam, magad látod kárát, ha nem tartod be”?

Ha az előbbit, akkor te is hallgasd meg. És tudod, ez csodálatos ajándék lesz a számára. Egy ilyen anyuka, amilyen neki van, egy ilyen apuka, aki őt ennyire szereti, ilyen nagymama, nagypapa, aki ennyire megérti őt – ennél több nem kell senkinek. Hidd el, a kütyüvilágban, ahol mindent megadnának a többiek az okostelefon széria következő – még meg sem jelent – darabjáért, ahol tart a verseny a „nekem ez is megvan – neked még nincs?” világában, akármilyen elkeserítőnek látszik is a helyzet, a szeretet mindig győzni fog. Mindig annak lesz igaza. Mindig az fog megmaradni.

Szeress úgy, ahogy te is szeretnéd, hogy szeressenek téged. Szeress úgy, hogy az felette legyen minden másnak. Szeress úgy, hogy az határozza meg a reakcióidat, az legyen a hangsúlyos, az legyen, ami biztonságot, támpontot nyújt neki küzdelmeiben – és győzni fogsz.

A szeretetre nincs más válasz. Szeretet. Előbb vagy utóbb. Ha végigviszed a dolgot. Ha kitartasz. És ha bölcs vagy.

Tudod, a szeretet forrása az Örökkévaló Isten. Ő előbb szeretett bennünket, Megváltó Fiát azért küldte el, hogy kiszabadítson az önzés, a félelem és erőszak világából, az ördög – „evilág istene” – hazug hatalma alól. Ezt csak úgy tudta véghezvinni, hogy saját életét – Isten Fiának, Jézus Krisztusnak az életét – adta oda, váltságdíjként. Ez kifizette a bűn és az átok minden árát, hogy innentől kezdve te már ne legyél kiszolgáltatva az ördögnek, az önzés urának. Persze, az a csodálatos, hogy az Isten Fia nem maradt a halálban. Kifizette a váltságdíjat, saját életével, de utána feltámadt. Harmadnapra. És él. Ma is. Benne nem volt, és nincs bűn. Ezért az ördög nem tudta a halálban tartani, hanem el kellett engednie. Innentől kezdve pedig hatalma van az ördög felett, sőt, ezt a hatalmát megosztja mindazokkal, akik Tőle elfogadják azt az új életet, amiért kifizette a váltságdíjat. Ez az igazi ajándék! Kifizetett élet. Odaadható, átadható, ingyen megkapható új élet. Tőle, az élet Urától, a Teremtő és Megváltó Istentől. Nem csodálatos? És ami még ezzel jár! Aki ugyanis megkapja – elfogadja (hit által, Benne megbízva) – ezt az életet Tőle, annak a szívében nem csak egy új élet kerül be, hanem ott megjelenik az Isten mérhetetlen szeretete is. Onnan belülről, a szív legmélyéről, ahol ez az új élet elkezdett hatni, elkezd kiáradni az Isten szeretete is. Olyan forrás fakad fel, ami soha nem fog kiapadni. Ameddig a szeretet Urával szoros kapcsolatot ápolsz, ameddig az Övé vagy, minden nap feltölt, betölt és átjár téged is ezzel a szeretettel, és ez a szeretet teljesen a tiéd lesz, sőt, rajtad keresztül, ahogy kiárad szavaid, mosolyod, cselekedeteid, hozzáállásod útján, viselkedéseden keresztül, környezetedet is megváltoztatja. Persze, ez lassabb folyamat, de fognak rá reagálni. Nem fogja őket érintetlenül hagyni. És közben belőled sem fogy el. Ahogy adod, mindig szaporodik. Szeress, és szeretni fognak körülötted is az emberek! Szeress, és egyre inkább fogsz szeretni te magad is! Szeress, és betöltöd a szükségleteit azoknak, akik körülötted élnek! Ez Isten jó terve az életeddel.

Hogyan nyerheted el – ha még nem kaptad meg – ezt az új életet? Ez egy belső döntés, nagyon határozott, igénybe vevő döntés kérdése. Ha eldöntöd, hogy azt, amit a Megváltó érted már megtett a golgotai kereszten – hogy életét érted adta, hogy bűneid árát kifizesse, és kiszabadítson az önzés urának, evilág istenének, az ördögnek a hatalma alól – ha eldöntöd, hogy ezt elfogadod Tőle, és kimondod Neki ezt, a tiéd lesz. Az örök élet nem valami vallásos cselekménytől fog függni az életedben. Nem segít, ha templomba jársz – persze, nem is akadályoz benne, hogy elfogadd -, nem segít, ha adakozol, nem segít, ha “te mindenkivel jó vagy”, (bár ezek nagyon jó dolgok lehetnek), az örök életet a bizalmaddal, a hiteddel fogadod el a megváltótól. Kimondod Neki: „Uram, szükségem van Rád. Szükségem van arra, hogy megbocsásd a bűneimet. Szükségem van arra, hogy új életet kapjak Tőled. Köszönöm, hogy Te pont ezért haltál meg a kereszten. Hogy kifizessed az én bűneim árát. Hogy elszenvedd az én bűneim büntetését. Hogy ne kelljen többé a bűneim hatalma alatt maradnom, hogy ne tartozzak az ördöghöz, az önzéshez, a félelemhez és az erőszakossághoz. Kérlek, végezd el bennem! Kérlek, ajándékozz meg ezzel az új élettel! Innentől Veled szeretnék élni. Neked adom az életemet, hiszen Te fizetted ki az árát, és azt akarom, hogy költözz be az életembe. Jöjj be, és adj új életet! Kinyitom a szívemet, és kérlek: lakj ott! Légy az én Uram, és légy az én Megváltóm! Bízom benned. Ámen.”

S ha ezt megtetted, ezt elmondtad Neki – bizalommal -, akkor meg is történt. Beköltözött. S tudod, mi a legjobb? Ha most elmondod neki ezt is: „Úr Jézus Krisztus, köszönöm, hogy beköltöztél. Köszönöm, hogy meghallgattál. Köszönöm, hogy új életet adtál nekem. Köszönöm, hogy mostantól az én Uram és Megváltóm lettél. Köszönöm, hogy Hozzád tartozom. A Tiéd vagyok. Rád bíztam az életemet, köszönöm, hogy tanácsot fogsz adni mindenkor, hogy bízhatok Benned, életem a kezedben van. Ámen.”

És ha ezt is elmondtad Neki, tudhatod, hogy új életed, onnan belülről, szeretettel megtelve, újra és újra indítani fog, és irányba állít, hogy ne a régi jellemed, régi szokásaid, régi reakciómódjaid legyenek, amik meghatározzák viselkedésedet. Szavaidra, gondolkodásodra és reakciómódjaidra egyaránt kihat az, ami most történt veled. Kihat az új élet. És ez a szeretet élete. Szeretni fogsz, néha csak egyszerűen rácsodálkozol, hogy mennyire, milyen mértékben, mérhetetlenül szeretsz, szeretni fogsz, és adod, adod tovább, amit te is úgy kaptál. Mert ez az Élő Isten terve. És te most bekapcsolódtál ebbe.

Nem csodálatos ajándék?

About Author