Select menu item

Jön a Karácsony

Jön a Karácsony

Az egyik nagy kérdés: Mit vegyek a gyerekemnek? Minek örül igazán? Mikor tudom beszerezni? Egy jó ötlet kellene! Mit kínálnak a reklámok? Azok segítenek…  Annyi dolgom van, még ez az ajándékvásárlás is itt a nyakamon…
Ehhez hasonló gondolatok szoktak cikázni a szülők fejében, amikor vészesen közeledik a Karácsony este. Szorongás és aggodalom lepi meg az embert: mit tegyen a fa alá?

Pedig nem kellene ennek így lennie. Mivel a karácsonyi ajándékok azért vannak, hogy örömöt szerezzenek, és azért, hogy aki adja, örömmel gondoljon a másikra, miközben megveszi vagy elkészíti az ajándékát.
Az ajándéknak az örömszerzés a lényege. Mind annak, aki adja, mert “jobb adni mint kapni”, mind annak, aki kapja.
Bizony az élet rohanó tempója mellett sokszor pont a szeretetről felejtkezünk el. Mindenben meg akarunk felelni, de mégis hiányzik valami.

  1. Tipp: Az ajándék lényege és értéke a ráfordított idő.
    Hogyan?  Legyen az advent egyik célkitűzése, hogy megfigyelem a családtagjaimat. Mit szeretnek? Mi az érdeklődési körük? Mit szeretnek csinálni? Milyen a kedvenc színük? Mi a kedvenc ételük? Kik a barátai a gyerekeinknek? Mi a nevük? Milyen sztárokat szeret? Ki a példaképe? Mi szeretne lenni, ha nagy lesz?  Kedvenc sportolója? Sorozata? A férjem/feleségem kedvenc parfüm illata? Mire vágyik most leginkább? Mi a távolabbi célja?  A munkahelyi tervei?…
    Tehát a nagy feladat így karácsony előtt, hogy jobban megismerjük azt, akivel együtt lakunk. Ha ezt a kutatómunkát jól végezzük, akkor az ajándékvásárlás sokkal egyszerűbb lesz, és igazán örömöt fog szerezni.
  2. Tipp:  Talán azzal egyet tudunk érteni, hogy amiből a legkevesebb van az embereknek, az az idő.  Tehát ha a legértékesebbet akarjuk adni szeretteinknek, akkor az időnkből kellene elszakítani a családunk  számára. “MERT MEGÉRDEMLIK”, ahogy a reklám is szokta mondani, csak más személyes névmással. Tehát hogyan? A nagy rohanás és a sok tevékenység között, tudatosan jelöljünk ki együtt tölthető időket.
    Pl. advent minden estéjén a gyerekek kérhetnek egy családi tevékenységet, amit ők találnak ki: társasozás, beszélgetés apával együtt, vagy valami mesefilm vagy kedvenc film megnézése, közös sütés, főzés, egy közös családi múzeum látogatás, vagy egy közös baráti család meglátogatása, ott nagy családi játék… A tippek egyáltalán nem a teljességet tartalmazzák,  mert minden családban más szokások vannak. Egy biztos: ne a megszokott családi programot tegyük be. Törjük a fejünkjet valami újon, valami különlegesen. És ez rögtön nem a vásárolt ajándékról szól, hanem az együtt  szerzett élményekről, amit soha senki nem tud majd elvenni tőlünk. Mit igényel ez tőlünk ,szülőktől? Hogy gondolkodjunk a családunkról.
  3. Tipp: A szülők feladata a család kormányzása. Ezzel sok gond, teher, felelősség jár. Ezért oly sokszor gondterheltek a szülők, játszani, nevetni, beszélgetni sincs kedvük a gyerekekkel. Harmadik tipp gyanánt azt mondanám, nevessünk együtt a gyerekekkel. Próbáljunk mi magunk is a játék kijelölt idejére minden gondunkat letenni, és úgy viselkedni, mint akiről gondoskodnak, mint akinek semmi terhe nincsen. Mint egy gyermek. “Ha nem lesztek olyanok, mint egy kisgyermek, nem mehettek be Isten országába“ – mondta Jézus, és nagyon jól tudta, miről beszélt. Ő az egész világ terhe és súlya alatt volt, mégis ez volt a tanácsa a felnőtt férfiaknak, akik körülötte voltak. Én is csak ezt tudom tanácsolni. Önfeledt öröm és nevetés, játék. Merjünk kikapcsolni minden nap a gyerekeink javára. Ne úgy nőjenek fel, hogy a szüleik mogorva, gondterhelt emberek. Gyermekeink emlékezzenek olyan családi pillanatokra, amikor együtt nevettünk és játszottunk. És ezalatt – nem árulok el titkot – a gyermekeim jellemét, személyiségét is megismerem, mert “játék közben ismeri meg az ember a másikat”.

Sok sikert az adventi közös élményszerzéshez, amikor is igazából nem csak a gyerekeinket fogjuk megajándékozni, hanem magunkat is.

Tehát három jelszó erre az adventre:
ODAFIGYELÉS. IDŐ. JÁTÉK.

– Hontvári Anna –

About Author