Select menu item

A szeretet mindig meg tudja tenni az első lépést

A szeretet mindig meg tudja tenni az első lépést

Kedves Szülők!

Közeledik ismét a Húsvét ünnepe. Lassacskán tavaszodik, és szívünk is új ruhába öltözik erre az időszakra. Talán azt írhatom, hogy ez az ünnep még fantasztikusabb, mint a Karácsony, mivel ekkor történt a történelem legnagyobb csodája. Jézus Krisztus kereszthalálával az egész világ, és a benne élő összes ember megkapta a lehetőséget arra, hogy Teremtő Istenével újra kapcsolatba léphessen és egy új, örök életet kapjon.

Ha felismertük, hogy Jézus képes volt így szeretni minket, akkor nekünk is tovább kell adnunk ezt a szeretetet a mellettünk élők felé. Sokszor tudtunkon kívül is megtesszük, amikor beteg gyermekünk mellet éjszakázunk, vagy lemondunk saját programjainkról, csak azért, hogy gyerekünkkel megírjuk a házi feladatot, vagy beszélgessünk vele. Nem szabad elfelejteni, hogy ez hosszú távú befektetés. Lehet, hogy azt érzi néhány szülő, hogy nem érdemes lemondani gyermeke javára a saját életéről, úgysem kapja vissza. De ez nem így van. Ebben 100 százalékig biztos vagyok.

Nem hiábavaló a szeretet lemondása. Ahogy Jézus sem fölöslegesen áldozta fel az életét értünk, mert tudta, hogy ezzel azt a lehetőséget adja meg, hogy ha elfogadjuk a felkínált Isteni áldozatot, boldog, bűntelen és értékes életünk lesz. Jézus kifejezte szeretetét felénk, mert úgy szeretett, hogy amikor még bűnösök voltunk, Krisztus értünk húsvét napján meghalt./Jn 3,16/ A szeretet mindig meg tudja tenni az első lépést. Nekünk szülőknek kell minden nap újra és újra megtennünk az első szeretetlépéseket a gyermekeink felé.

Hogyan? A szeretetedet akkor érzik meg, ha ki tudod fejezni.

A szeretetnyelv 5 területe:
– a kedves, dicsérő szavak,
– a minőségi, együtt töltött idő,
– segítség a nehéz helyzetekben, megtalálható vagy,
– ajándékok, nem feltétlenül drágák,
– érintés, simogatás, ölelés, puszi.

A gyermekeinknek a családban mindegyikre szükségük van. Ne hanyagold el őket, egyik területen se „éhezzenek”.

Például az a fiatal lány, akit az édesapja eleget dicsér, tisztelettel megölel, akár bókol neki, kifejezve, hogy értékes és szeretni való, és nem szidja testsúlya, öltözéke vagy haja miatt, nem megy bele korai szexuális kapcsolatokba, nem kerül ilyen csapdába a kortársai között sem. Meg tudja várni a maga idejében érkező „igazit” anélkül, hogy önértékelése csorbát szenvedne. Mert helyes önértékelés alakul ki benne saját magával szemben. Tudjuk, hogy a leánygyermekek énképe az apa nyilatkozatain alapszik.

És mi van a fiúgyermekekkel? A fiúk énképe és életvezetési példaképe is az apa, az apa nyilatkozatai, reakciója, testbeszéde. A Biblia szerint a családban az Apa a forrás. /Abba: apa szó forrást jelent./ Tehát nem kevesebb dicséretet és jó szót érdemel egy fiú, mint egy lány gyermek. Dicsérd mozgékonyságát, állandó felfedezni vágyását, tudásvágyát… Találd meg azt, amit meg tudsz benne dicsérni. És csak utána korrigáld.

Hiszen a gyerekek a szüleiken keresztül értékelik magukat, alakítják ki énképüket.

Ha rossz énképpel rendelkezik a gyermeked, akkor egy gyors önvizsgálat segít a hiba elhárításában. Figyeld meg magadat, családtagjaidat, hogyan beszéltek róla és vele, és a dolgairól.

Az árulkodó tünetek: az elkeseredett gyermek szavajárása a „Nem érdekel”, ”Nekem úgyis mindegy”, vagy ha nem akar küzdeni, nem akar tanulni, vagy fejleszteni magát, nem beszél magáról, terveiről, barátairól, problémáiról.

Részedről egy fintor, egy oda nem figyelés, egy leszólás – neked semminek tűnik, de neki minden. A személyiségének az értékelése. Osztályzat a nagybetűs életre. Beleég a lelkébe a jó és a rossz is. Tehát vizsgáld felül magadat és a gesztusaidat, és vessél jó magokat a gyermeked felé. Ki fognak kelni. És visszakapod a gyümölcsöket.

Más-más életkorban levő gyermekeknek más-más nyelvezetből kell több. Például a kicsik több simogatást, puszit, ölelést igényelnek. A nagyoknak több beszélgetésre, meghallgatásra, tanácsadásra van szükségük, de itt sem hanyagolható el az ölelés, csak éppen otthon, elrejtve a külső szemek elől.
Az ajándék minden életkorban arat, ha nem viszed túlzásba.

Még egy fontos dolgunk van: akarnunk kell meg ismerni őket minden újabb és újabb napon. Gyermekeink fejlődnek, változnak mind ízlésben, mind gondolkodásban, mind véleményükben a környezetükről. Ha egyszer volt egy jó beszélgetésetek, és megnyílt, te pedig megértetted az ő szempontjait, és hogy hogyan látja a környezetét ez nem végérvényes. Újra és újra nyitott szívvel kell vele beszélgetni, megadni a lehetőséget, hogy megnyíljon, hogy kifejthesse a gondolatait. Sokszor általuk új dolgokat fedezhetünk fel mi magunk is.

A szép környezet, a meghitt otthon a szeretet kifejezésének egyik formája. Varázsoljuk az idei húsvéti ünnepet különlegessé. Emlékszem egy húsvét reggelen az egész család szép ruhába öltözött. A lányok a reggeli elkészítésében segédkeztek, míg a fiúk körbejárták a bérházat, és minden lakásba bekopogtak, hogy szabad-e locsolni.

Mire visszatértek, az asztal már ünnepi díszekkel volt terítve, fehér terítő, gyertya, sonka, tojás, friss kenyér, középen húsvéti dísz. Gyönyörű volt. Ekkor mindenki elfoglalta a helyét, és jött az áldás. Köszönetet mondtunk Istennek azért, amit tett, hogy elküldte a fiát értünk, és az Ő halála által életünk lehet.

Az ünnepek értékét az igazi tartalom adja, mert különben olyan, mint az üres festett tojás. Kívülről szép, és mutatós, de belül nincs semmi, és emiatt törékeny. Tanítsd meg gyermekeidet hálát adni, hiszen ha kapnak tőled valamit, azt is megköszönik. Miért ne köszönnék meg életüket is annak, Akitől kapták.

– Hontvári Anna –

About Author